Infrasuunnittelu esittäytyi maanrakennusalan opiskelijoille

18.2.2021

INFRASUUNNITTELU MITTALAITTEINEEN KAO:N VIERAANA

Infrasuunnittelu Oy vieraili tänään kirpeän helmikuisen pakkaspäivän kunniaksi Kainuun ammattiopistolla esittelemässä mittaustoimintojaan KAO:n maanrakennusalan opiskelijoille. Vierailu liittyi Infrasuunnittelun ja KAO:n kokeiluluontoiseen koulutusyhteistyöhön. KAO:n maanrakennusalan koulutuskokonaisuuden kylkeen on mahdollista räätälöidä 40 ospin laajuinen maanrakennustyömaan mittaukset -opintokokonaisuus. Koulutuksen myötä opiskelijoilla on mahdollisuus työllistyä Infrasuunnittelun mittaustyömaille ympäri Kainuuta.

Yritysvierailu käynnistyi perinteisin menoin, eli KAO:n maanrakennusalan opettaja Pekka Tervon tervetulosanoilla ja parilla Infran yritysesittelykalvolla. Vierailun ehdoton pääpaino oli kuitenkin mittaustyön arkeen ja käytäntöön kiinni pääsemisellä. Alkusanojen jälkeen maanrakennusalan opiskelijat ohjattiinkin ulkotiloihin tutustumaan Infrasuunnittelussa käytössä oleviin mittalaitteisiin. Esittelyn ohessa tarjottiin myös käytännön esimerkki GPS-mittauksesta.

Infrasuunnittelun tuore mittauspäällikkö Veikko Vartiainen oli laatinut KAO:n opiskelijoita varten koneohjausmallin ja KAO:n kentälle oli tuotu etukäteen sepelikasa. Mallin esittelyn jälkeen opiskelijat saivat harjoitella kaivinkoneella sepeliarinan pinnan ja putkilinjan rakentamista. Malli jää KAO:n kaivinkoneeseen, joten harjoittelu voi jatkua pitkin ensi viikkoa. – Ehkä tämä koukuttaa muutaman maanrakennusalan opiskelijan mittauksen opintokokonaisuuden pariin ja sitä kautta edelleen meidän mittatiimiin töihin, Vartiainen toivoo lisäten, että koulutuksen aikana opiskelijat pääsevät jo oikeisiin mittaustehtäviin Infrasuunnittelun työmaille.

Kartoittajista on alalla huutava pula. – Siksi Infrasuunnittelukin lähti etsimään tiimiinsä kartoittajia uudella tavalla, kertoo Infrasuunnittelun operatiivinen johtaja Hanna Repo. Kartoittajia valmistavia oppilaitoksia on vähän ja maanmittausinsinöörit päätyvät tyypillisesti muihin kuin kenttähommiin mm. kaavoituksen ja maankäytön tehtäviin. – Meille on tärkeää löytää mittatiimiin juurikin näitä maarakentamisen kuin omat taskunsa tuntevia, kentällä viihtyviä tekijöitä, Veikko Vartiainen korostaa. Mittaus on kriittinen lenkki osana maarakentamisen kokonaisketjua. Mittauksella aikaansaadut tarkat lähtötiedot ovat paitsi laadukkaan suunnittelun, myös täsmällisen maarakentamisen lähtökohta. Toivotaan, että koulutusyhteistyö avaa tekijähanat ja Infrasuunnittelun mittatiimissä on jatkossa runsaudenpula osaavista kenttäkartoittajista!